top of page

מידע כללי על ליטא

 

ליטא גם תחת המשטר הסובייטי נחשבה למפותחת ולמתקדמת מבין המדינות הקומוניסטיות האחרות מבחינת כוח העבודה ואיכות עובדיה ומוצריה. בתקופה הקומוניסטית פעלו בליטא הרבה מפעלים  יחסית לגודלה שהתוצרת שלה היתה מיועדת כמעט כולה להשלח למרחבי בריה"מ. הרפובליקה החדשה פרטה את כל המפעלים עם קבלת העצמאות ומה שקרה שרוב המפעלים התחסלו והשטחים שלהם נמכרו במחירים לא ריאלים, רוב המפעלים היו או שהם בנייה חדשה או עברו שיפוץ יסודי כיוון שרמת הבניה הסובייטית שבנתה כאן מפעלים רחוקה מאד מהרמה האירופית שדרושה לשם ייצור.

 ההתפתחות שעברה עליה מאז נפרדה מזרועות התמנון הקומוניסטי היא מרשימה. בשעה שכל אירופה התפתחה לאיטה במרוצת שנות השמונים והתשעים אל המאה ה-21, הרי שליטא קפצה ממדינה של שנות ה-60 ישירות אל המילניום. די לראות את הציוד המתקדם בבתי החולים ובמרפאות,ובהתקדמות בתחבורה הציבורית  כדי להבין ולקנא (מדובר בעיקר בערים הגדולות, בעיירות זה עדיין בתהליך)

כמה טיפים לגבי כאלה שרוצים לבקר במדינה היפה והשטוחה... כן, למי שמחפש לעשות סלאלום סקי - אין מה לחפש בה, אלא אם כן, סקי במבנה סגור ענק (דוגמת יפן) מתאים לכם כמו בעיר המרפא היפה  דרוסקינינקאי

 

מסעדות ואוכל מהיר

כאן תמצא מסעדות בכל הרמות וכמעט בכל סוגי המזון להוציא פלאפל וחומוס....המחירים מאד סבירים ואיכות המזון טובה

 

לגבי מזון מהיר הרי ששוארמה בסגנון התורכי/גרמני הפך גם כאן לפופולרי בשל המחיר הזול. מנה גדול תעלה בין  1.5 יורו ועד 3 יורו תלוי במיקום המזנון.

בקניונים ניתן למצוא את כל השמות המפורסמים: פיצה האט, מקדונלד, קנטקי פרייד ציקן וכו'.

מחיר קומפלט להמבורגר שכולל המבורגר, שתיה וציפס מתחיל מ 2 יורו בערך ועד 4 יורו. שוב תלוי ברשת ובמיקום.

במסעדות המחירים הרבה הרבה יותר זולים מהארץ.

בתי הקפה גם הרבה יותר זולים. כוס קפה עולה כיורו עד 2 במקומות יקרים וקפה לטה אותו דבר בין יורו לשניים תלוי במיקום. עוגות נמכרות בערך במחירי קפה, בין 0.5 יורו ל 2 שוב תלוי במיקום.

 

מטבע ושער חליפין

אם מגיעים עם מזומנים רצוי להגיע עם יורו כיון שהשער שלו קבוע וניתן לחשב את המחיר כנגד השקל בנוחות ולא עם . הדולר שהשער שלו משתנה כל יום..אם הגעתם ללא מזומנים או אם יורו במזומן או כל מטבע אחר, משכו מיד בכספומט שבשדה התעופה קצת מזומנים כי לא נעים להתקע במונית או לנסות לקנות קולה בקיוסק ללא כסף מקומי.

המטבע המקומי נקרא ליטאס והוא החליף את הרובל הרוסי משנות המשטר הקומוניסטי. נראה סופית שבשנת 2015 יהפוך היורו למטבע החוקי. השער של הליטאס כרגע קבוע וצמוד ליורו והשער היציג פחות או יותר הוא 1 יורו = 3.45 ליטים (נכון לספטמבר 2013). כסף ניתן להחליף רק בבנק ואין כאן חלפנים כמו בפראג למשל. חנויות לא יקבלו מכם יורו ואפילו במלון אתם חייבים לשלם בליטים (או בכרטיס אשראי...) בחנויות קטנות ובבזאר ניתן לשלם במטבע זר ללא בעיה. כנ"ל לגבי מוניות – אם כי יש לודא מראש עם הנהג. יש מספר קטן של חברות מוניות עם ציוד שמאפשרות לשלם במונית באמצעות כרטיס אשראי.  

המחירים בליטא יותר זולים עקרונית מהארץ ויוקר המחייה לגבי ישראלים או אורחים מארצות כמו גרמניה וארצות

סקנדינביה הוא זול בצורה משמעותית. לגבי המקומיים - לא כל כך, בשל המשכורות הנמוכות יחסית

 

תחבורה ציבורית

 מחירי התחבורה הציבורית עלו רק לאחרונה ויש אפשרות לקנות כרטיס אלקטרוני, שניתן להטעין בכסף בקיוסקים או דרך האינטרנט או לחלופין ניתן לשלם ישירות לנהג בתעריף שונה וגבוה יותר מהכרטיס האלקטרוני.            כרטיס שקונים ידנית מהנהג עולה 3.50 ליטאס (כיורו בערך). התחבורה הציבורית עובדת 365 יום בשנה ובסופי שבוע התדירות נמוכה יותר ויש גם מספר קווים שלא פועלים כלל.

כרטיסים ניתן לקנות ל יממה, 3 יממות, חודש וכו'.

 כעקרון מוניות רצוי לא לעצור ברחוב, אלא אם כן אתם מסכמים מראש מחיר סופי. הטוב ביותר להתקשר ולהזמין דרך הטלפון. יותר זול ויותר בטוח שלא מדובר בחאפר.

 

קניונים, בתי כלבו וסופרמרקטים

הרשת הגדולה ביותר בליטא ואשר פועלת גם בלטביה ואסטוניה נקראת מקסימה וניתן להבין את גודל החנות לפי מספר האיקסים לפני השם. איקס אחד פירושו סופר קטן, שניים גדול יותר וכך גם שלושה איקסים ויש גם היפר מקסימה שמשמשת גם כמקום מכירה בסיטונות.

בוילנה יש כמה קניונים גדולים ומפוארים הרמה גבוהה ביותר: אקרופוליס, פנורמה, אירופה, אוזאס ועכשיו הוחל בהקמת קניון הדגל של רשת מקסימה על גדות הנהר בכניסה לפארק בשם וינגיס.

בקניונים תוכלו למצוא מוצרים בכל הרמות כולל ברמה גבוהה מאד ויותר זול מהארץ, כולל מותגים.

בקובנה (קאונס בליטאית) יש גם קניון ענק בשם אקרופוליס וכן עוד קניון ענק בשם מגה.

בערים הקטנות יותר תמצאו בדרך כלל את מקסימה עם 2 או 3 איקסים

רשתות אחרות הן: איקי, רימי הסקנדינבית שנחשבת לאיכותית יותר, ונורפה שנחשבת לזולה ועממית יותר.

bottom of page